راهکار های مواجه با زلزله
زلزله تجربهای تلخ است که کمتر کسی است آن را تجربه نکرده باشد. اما موضوع مهم این است که با حفظ آرامش و رعایت موارد ایمنی خود را به منظقه امن برسانید. طبق گفتههای کسانی که تجربهی زلزلههای شدید را داشتهاند، در ابتدای وقوع زمین لرزه، صدایی عجیب شنیده میشوند که پس از آن به سرعت تبدیل به لرزشهای اولیه خفیف میشود. مرحله دوم موج اصلی زلزله است که چند ثانیه و گاهی تا چند دقیقه طول میکشد و پس از آن مرحله آخر، یعنی وقوع پس لرزههایی است که از موج اصلی خفیفتر است.
در ادامه قصد داریم به سوال اینکه به هنگام وقوع زلزله چه باید کرد، پاسخ دهید:
اگر در داخل ساختمان هستید:
- از پنجرهها و کمدها، شومینه و همچنین اشیای سنگین که ممکن است سقوط کنند، دور باشید و زیر میزهای محکم مانند میز ناهارخوری یا میز تحریر پناه گرفته و چنانچه در اثر زلزله حرکت کردند، پایههای آنها را محکم نگهدارید.
- سعی کنید در کنار کنج دیوارها پناه بگیرید و در حالی که سر را با بازوان خود گرفتهاید حرکت کنید.
- در هنگام لرزش بسمت بیرون یا پایین راه پلهها ندوید و از آشپزخانه که یکی از خطرناکترین مکانها محسوب میشود دوری کنید. در کنار لوازم سنگین و بلند در خانه مانند یخچال، کمد، قفسههای کتاب و… دوری کنید.
- سوار آسانسور نشوید و از راهپله برای خروج استفاده کنید. اگر در راهپله بودید و فرصت خروج نداشتید، سریعا در پاگرد قرار بگیرید و در حالت نشسته سر خود را با دو دست بگیرید.
- محیط کنار ستونهای اصلی ساختمانها و دیوارهای بین آنها، امن ترین نقاط در برابر ریزش آوار در زمان زلزله به شمار میرود.
- از قرار گرفتن کنار دیوار های جانبی به شدت خودداری کنید.
- همچنین توجه کنید چارچوب در امن نیست و نمیتوانید از شما در برابر اشیای پرتاب شده محافظت کند.
- اگر در هنگام زلزله در تختخواب هستید، از صورت خودتان با بالشت محافظت کنید.
اگر بیرون از ساختمان هستید:
- به فضای باز پناه برده و از ساختمانها، کابلهای برق، تابلوهای تبلیغاتی و هرچیزی که ممکن است بیافتد دوری کنید.
- در کوچه و خیابانها جمع نشوید و راه را برای آمبولانس و آتشنشانی باز بگذارید.
اگر در مکانهای عمومی هستید:
- به سمت درهای خروجی هجوم نیاورید از شیشهها دور شوید. چمباتمه بزنید و با کیف، کتاب و یا دست از سر و گردن خود محافظت کنید.
اگر در حال رانندگی هستید:
- خودروی خود را در جای امن متوقف کرده و تا میتوانید از ترافیک فاصله بگیرید و به هیچ وجه زیر پل و زیر درختان، دکلهای برق یا چراغهای راهنمایی توقف نکنید و همچنین تا هنگامی که لرزش تمام نشده از خودرو خارج نشوید.
- رادیو را روشن نگه دارید تا از اخبار مرتبط مطلع شوید.
اگر ویلچر دارید:
- اگر ویلچر دارید یا در کلاس و مکان شلوغ نشسته اید، از جای خود بلند نشوید. با دستان خود از سر و گردن خودتان محافظت کنید.
سایر نکاتی که در هنگام زلزله یه کنترل شرایط توسط شما میتواند کمک کند:
- حفظ آرامش در هنگام زلزله بسیار اهمیت دارد. درنتیجه با اضطراب تصمیم نگیرید.
- از دویدن به هنگام زمین لرزه اکیدا خودداری کنید، زیرا هنگام لرزش ممکن است تعادلتان بههم بخورد.
- هر چه بیشتر آمادگی داشته باشید در مواجهه با زلزله، احتمال و امکان بقایتان بیشتر خواهد بود و همچنین بعد از حادثه نیز فشار و استرس کمتری را تحمل خواهید کرد.
- باید برای خود و خانه ، محیط کار و خودرویتان کیف کمکهای اولیه تهیه کنید و در صورت وقوع زلزله از آن استفاده کنید.حداقل باید برای ۳ روز کیف را تدارک ببینید و موادی مانند غذا، آب، جعبهی کمکهای اولیه، لوازمی برای کنار زدن آوار و آواربرداری را بردارید. اگر بتوانید برای ۳۰ روز این مواد و مصالح را تدارک ببینید خیلی بهتر است زیرا حوادث گذشته نشان میدهد که رسیدن کمکهای امدادی کمی دیر اتفاق میافتد.
- اخبار را دنبال کنید و هوشیار باشید و همچنین نسبت به توصیهها و اطلاعیههای عمومی که اعلام میشود توجه کنید تا از نکاتی که در مورد تخلیه و خروج از منزل و … مطرح میشود، آگاه باشید.
- بعد از رسیدن به نقاط امن نوزادان و کودکان را در شکم خود قرار داده و از سر و گردن آنها محافظت کنید. همچنین چشمان آنها را بپوشانید.
- اگر در زیر آوار گیر کردید، دهان خود را با پارچه بپوشانید و از فریاد زدن بپرهیزید. سعی کنید با تولید صدا از طریق ضربه زدن دیگران را از جای خود باخبر سازید.
- نشت گاز یا اتصالی جریان برق، یکی از خطرهای بسیار جدی در زمان بروز زلزله است. پس از اتمام زلزله یا پس لرزه که معمولا بیش از یک دقیقه طول نمیکشد، تمامی وسایل برقی و گاز سوز را خاموش و جریان برق و گاز را قطع کنید.